Szoba kilátással

Ma (ismét) kaptam egy gondolatébresztő levelet egy nagyon régi és nagyon kedves barátomtól. A lényeg itt tekinthető meg https://manzard.files.wordpress.com/2009/07/nyelv.pps (3,1Mb). Az alábbiakban található a(z enyhén szerkesztett) válaszom:

Köszönöm szépen, ez tényleg megindító. Nagyon boldog vagyok, hogy mindent értek és ki tudok fejezni magyarul. Árnyaltan tudok írni, olvasni és beszélni románul. Sok mindent értek és ki tudok fejezni angolul (na jó, mély-irodalmat nem, de a hétköznapi, kétdimenziós dolgokat igen). Ami fáj: nem értek szinte semmit franciául, olaszul, spanyolul. Ami kicsit hiányzik: semmi érzékem az oroszhoz, vagy a némethez és teljesen párhuzamos vagyok a távol-, és közel-keleti nyelvekkel és ezáltal ezek a “szavak-képek-zamatok” is csak erősen torz – nyelvi és kulturális – szűrőkön át jutnak el hozzám.

Én úgy képzelem, hogy a nyelv (az anyanyelv is) csak egy eszköz, egy edény amiből lelki táplálékhoz jutok és kifejezhetem magamat (amibe gyűjteni is lehet táplálékot és megosztani azt másokkal). Persze a magyar az már hozzátartozik a lényemhez, be van égve a sejtjeimbe. Minden nyelv annyit ér mint a nemzet amelyik használja az ember aki szóra nyitja száját, vagy tollat ragad, illetve aki befogadja (nem csak átereszti). József Attila vagy Sütő András szava magyarul szép, mély és igaz. Torzításmentesen lefordíthatatlan, mert – jó esetben – a mélysége és igazsága megmarad ugyan, de a szépsége elillan, nem üt át, megfakul. Ezért volna jó minden “lelki táplálékot” a saját “edényében” felszolgálva megízlelni. Szándékosan nem írok negatív példákat.

Azért jó, hogy tudunk magyarul (és hogy a magyar nyelv ennyire gazdag), mert ezáltal egyesek ilyen finom rezgéseket tudnak kibocsátani, és mások (pl. mi ketten biztosan) egy-az-egyben veszik ezeket, a gondolat értelmén túl, érzik a szavak ízét is. “Egy szó – egy kép – egy zamat!”

Ha jól értelmezem, a végén a szerző kihúzza magát(?) és büszkén(?) mondja “Mindezt csak magyarul tudom”. Ami engem illet, a “csak” miatt hiányérzetem van. Nézem a neten azokat a fazonokat akik ugyanolyan természetességgel, pazar fordulatokkal írnak több nyelven. Irigylem őket, mert ők olyasmiket is megízlelhetnek, amit én a korlátozott nyelvismeretemmel nem tehetek (hogy a szabadidő, értelmi, érzelmi és műveltségi korlátaimról ne is beszéljek :)).

“S tán csak magyarul lehet…!” Tán… De ugyanezzel a svunggal rohanjunk végig Európán (csak úgy, a félműveltség szintjén, tehát felületesen) és lássuk be -a zseniális fordítások ellenére- Goethét csak németül, Villont csak franciául, Shakespearet csak angolul, Lorcat csak spanyolul, Puskint csak oroszul, Eminescut csak románul stb. érdemes ízlelgetni. Azt meg pláne sajnálom, hogy nem ismerem egyik horvát, cseh, belga, norvég stb. költő művét sem, de egy nevet sem tudok megemlíteni…

A magyarságom egy otthon, amelyet akarva sem hagyhatnék el, de nyitottak az ablakai és ajtói…

Eddig tartott a válaszlevelem, de egy-két gondolat még mocorgott bennem, ezért most folytatom.

Melyik nyelv nem csodálatos? Az emberi beszéd, mint egy önkifejezési mód, mint az egyének és csoportok közötti kommunikációs eszköz, mint az érzelmek és tudás átadásának eszköze, önmagában egy csoda. Vegyük például a bantu nyelve(ke)t vagy a grönlandit. Bizonyára csodálatosak, különösen azok számára akiknek ez az anyanyelve. Őszintén? Fogalmam sincs, de nem bánnám ha ismerném bármelyiket, mert ezáltal gazdagabb volnék.

Az egy-egy korszakban meghatározó jelentőségű civilizációk/népek nyelve egytől-egyig bámulatosak (egyébként az összes emberi nyelv az). Ki merné vitatni az azték, maja, inka, szír, arab, mongol, török, egyiptomi, héber, indiai, kínai, kóreai, japán, latin, görög, francia, német, angol, spanyol, orosz, olasz, holland, portugál (mit/kit hagytam ki?) szépségét, gazdagságát?

Ismerd meg magad, nemzetedet, hazádat. Aztán, de inkább közben ismerd meg a Világot és az Emberiséget is. Már amennyire időd, értelmi, érzelmi és műveltségi szinted, valamint vérmérsékleted engedi, ne adj’ Isten igényli. Hogyan mondák magyarul “open your mind”? :)

Reklámok

Egy hozzászólás

  1. hu.wikiquote.org/wiki/Magyar_nyelv

    grin.hu/mindburp/edes-ekes_apanyelvunk.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: