Akit a mozdony füstje egyszer megcsapott…

Bevallom sokkoló hatással volt rám nagyon meglepett Béranger decemberi bejelentése, amiben részletesen leírta, hogy tele lett az összes …hócipője az összes ki.aszott linux-al. “Egy irracionális vallásokkal túlterhelt világban kinek van szüksége még egyre, amelyiknek Linux az asztali gépeken a neve? A Red Hat nem hisz benne, én miért tenném?” Itt az ilyen és hasonló megnyilvánulásokra (nyilatkozatokra) utal, amelyekben a Red Hat gyakorlatilag ejti a az asztali gépekre szánt kiadását és átadja a terepet a Microsoftnak, reménytelennek látva a versenyt.

Big move


Szerencsémre akkor már elég régóta használtam az Arch-ot, és ámbár nem tudtam megcáfolni az általa leírt jelenségeket, csak részben tapasztaltam a linux árnyékos oldalát. Mert lássuk be, a fagyi néha nálam is visszanyalt…

Nem sokkal később (többek között) Celettu is csatlakozott Bérangerhez: “Bérangernek igaza van. Sohasem gondoltam volna, hogy valaha egy ilyen című cikket jelentetek meg. Az évek során számtalan Béranger által írt cikket olvastam, de ebben a pillanatban egyetlen olyanra sem emlékszem, amelyiket nem tudtam volna azonnal megcáfolni. A legutóbbi cikk olvasását követően, amelyikben bejelenti, hogy visszatér Linuxról az XP-re, akaratlanul is azt gondolom igaza van. Persze, véleményem szerint számos dologban egyúttal téved is.”

Celettu's weblog

Celettu blogjával akkor találkoztam először, mikor egy részletes beszámolót írt az Arch-ról. Ekkor már az Arch táborba tartoztam és ez a cikk amolyan “after-sales” megerősítő érzést adott: igen, jól választottam.

A kiegyenlített beszámoló kedvéért álljon itt egy cikk (a számtalan közül), amely kitér az Archra is, mit felejthető, telepítésre, használatra érdemtelen disztróra. “Nem, nem Arch Linux-ot semmiképpen. Addig amíg a CD nem tartalmaz egy teljes X környezetet, továbbá támogatást a telepítéskor…” Máshol azt írja: “képtelen vagyok megérteni pontosan mi a jó az Arch-ban. Komolyan.” Az Arch soha, egy percre sem tudott nyomot hagyni Béranger szíve küszöbének szélén sem :) Egyszer réges-régen elcsábult, de tényleg csak pár másodpercre…

Az előzőekben vázolt kiábrándulási hullámot követően eltelt egy kis idő és mégis kisütött a nap a felhők közül. Béranger XP-t használt ugyan, de folyamatosan piszkálta a linux disztrókat is. Nem rég mit olvasok az új (immáron v.3.) blogjában? “Ez nem feltétlenül “fő”, és nem egészen “hír”. Mindazonáltal, tény, hogy megvagyok elégedve az Ubuntu 9.04-el az Acer TravelMate 5310-esemen, és nem tervezem a váltást az előre látható jövőben. Hogyan lehetséges ez?…” Elnézést kérek, hogy nem folytatom a 21 pontba szedett indoklás transzponálásával, de nekem elhihetitek izgalmas olvasmány.

Ubuntu Jaunty

Rendben van, Béranger hazatért. Nem hagyhatom ki, habitusából és stílusából adódóan volt is, lesz is itt még szeretlek-is-meg-nem-is, semmi kétség. Aki kedveli, az ezért a dermesztő/forró, de semmikép sem langyos hangvétele miatt teszi, aki nem, az emiatt a radikálisnak is mondható látás- és kifejezésmód miatt teszi. Senkit ne tévesszen meg a kíméletlen (olykor sértő, alpári?) stílusa. Több nyelven író-olvasó, széles látókörű, művelt és nem utolsó sorban végtelen energiával megáldott színes egyéniségről van szó.

Na de mi van Celettu barátunkkal? Letapadt az XP-nél. Ááá, dehogy. Miközben megfertőzte barátnője gépét is az Arch Linuxal, sorra tesztelgeti a disztrókat (Arch, PCLinuxOS, Xubuntu, Debian). Februárba ezt írta: “Végre újra csatlakoztathatom a PC-met a netre… és az első dolgom az volt, hogy töröltem a Linux Mintet és feltelepítettem az Arch-ot. Úgy éreztem hazatértem :)”

finally

Akit egyszer megcsapott a mozdony füstje, az kormos marad mindörökre ;)

Reklámok

3 hozzászólás

 1. Thanks for the kind words!

  At least I think they’re kind words, Google Translator has some problems with Hungarian ;)

 2. Celettu, what a surprise. You are welcome, I’m pleased to meet you here in my small flat. My God, who’ll be the next? Hey, mr. Béranger, can you hear me?…

  The translator is like a crazy puzzle, though it might provide some idea of what’s all this about. If not, I’m giving here a brief description:

  There is a man (Béranger) who was in a love-hate relationship with linux for a long time. Since I knew him, he was more on the linux side. This why he surprised me (among others) when once he decided to quit linux and use XP.

  Then came another man, also playing for long time with several OS’, but showing a deep passion for linux (You), who joined B’s oppinion. Don’t misunderstand, I agreed with both of you, because I had some rainy days and headache with linux, too.

  After some time B returned to linux, in the beginning just tasting the cake (in his particular manner ;)), later showing some sympathy for a new edition (Ubuntu9.04). Then I was turning my “camera” at B’s fellow (You), to see what happened with him. As expected, I have seen he’s fine, jumping from one distro-testing to other like a happy bee in a blooming garden, still keeping a place apart in his heart for Arch (me too), “infecting” his girlfriend’s computer with it.

  So, here in Hungary we say “if somebody was ever hit by the smoke of a locomotive…” and tacitly we mean “he will always love the railway”. Who tasted once linux… can cheat it sometimes with win, but sooner or later for sure he’ll turn back “home”, as you mentioned once.

  On one hand Linux is science, but on the other it is passion, isn’t it? Have you heard somebody loving Windows, or saying “my Windows”?? We say “my Arch”: “I love my Linux” or “I hate my Linux”. Am I too subjective? Perhaps…

  Regarding to your blog, my first impact was your widely linked review of Overlord. I was reading it having a fresh Arch on my laptop. Your post had an after-sales effect, confirming that my choice was right. Thanks. Now guess what OS has my girlfriend on her desktop? Yesss. We both came from Mint.

  ps: As for the chosen language, of course writing in an international language possibly would give me a larger audience. I opted for hungarian because my purpose is to infect as many of my compatriots as I can with this lunatic thing called Linux…
  (check the comments in your blog… sometimes I use to be “tmc” ;))

 3. Ahh, thanks for clarifying things a bit ;) I got the general gist, but your condensed version is clearer.

  And obviously, I agree with everything you said ;)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: