Linux – 1% fölött az asztali gépeken

Évente megismétlődik a bejelentés: “ez a linux éve”, vagy “megtörtént az áttörés, megállíthatatlanul terjed a linux az asztali gépeken”. Havonta találok többé-kevésbé objektív/propagandisztikus listákat 5/10/20/100 érvvel a linux használata mellett (és persze mindig akad 5/10/20/100 érv a linux használata ellen). Mindig lesznek emberek akik felfedezik maguknak a linuxot és olyanok is akik sok éves használat után, fáradtan és kiábrándultan térnek vissza a windowshoz.

Egy friss felmérés szerint a linux-felhasználók száma átlépte az egy százalékot.
linux 1%
Forrás: Market share

Lehet örülni, vagy legyinteni, a lényegen nem változtat. Az első visszajelzések szerint, a legelterjedtebb és legbarátságosabb disztribúció, az Ubuntu 9.04-es kiadása sikeresés, a Windows 7 előzetes kiadásának visszhangja viszont nem jelez osztatlan sikert. Ez valószínűleg a linux malmára hajtja a vizet. Nem számítok lényeges, tömeges áttörésre, csak egy enyhe, de egyenletes linux terjedésre.

A jövő év lesz  linux éve? Nem hiszem. A linux éve mindenki számára akkor van amikor feltelepíti a gépére és elkezdi használni. Számomra ez 2007 volt. Ugyanebben az évben értem el az itthoni asztali gép használatban a 95% linux – 5% windows arányt, ami azóta változatlan ;)

Milyen jelentősége van a számoknak? Szinte semmi. Azért valami mégis… Ha többen használják, többen “tesztelik”, több hibát fedeznek fel és jelentenek, többen nyújthatnak segítséget, többen javíthatják a hibákat. Az elterjedésre vonatkozó adat nem fordítható le minőségre. Attól mert, mondjuk holnaptól megduplázódik az Arch felhasználók száma, az Arch még nem lesz jobb. Rövid távon semmiképp, hosszabb távon talán.

Egy példa a relativításra: nagyon meg vagyok elégedve az Arch Linuxommal, viszont van aki többszöri nekifutásra sem tudta megkedvelni. Érdemes véleményeket olvasni, de a legfontosabb a saját tapasztalat.

Ajnász blogjában találtam egy bekezdést, amivel teljes mértékben egyetértek:
>> …Azért, hogy többen használják a Linuxot? Az szerintem teljesen lényegtelen. Én személy szerint már régen felhagytam abban, hogy megpróbáljak bárkit is “megtéríteni”… Egyébként meg egyáltalán nem érdekem és nagyon értelmét sem látom, hogy bárkit is agitáljak egy váltásra, főleg, ha ő azt nem akarja. Úgy gondolom, hogy – ember lévén – mindenki elég intelligens ahhoz, hogy eldöntse, érdekli-e a dolog. Ha mégsem, akkor nem neki való a Linux… Persze titkon örülök, ha valaki meglátja nálam és ki is próbálja a dolgot, de azt is tudom, hogy mindennek megvan a maga helye. << (szerkesztett kivonat)

Utóirat: A w3schools.com által mért adatok összehasonlításából arra következtetek, hogy kb. 6 évre volt szükség a linux látogatók számának megkétszereződésére. Nincs különösebb jelentősége, csak nosztalgiából néztem meg. Évekkel ezelőtt sokat és rendszeresen látogattam ezt a rendkívül értékes portált. Akkor sem volt csúnya, de amint látom ma még szebb lett. (ennyi reklámmal tartoztam nekik)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: