Red Hat / Fedora & Co.

Ha van linux disztribúció ami távol áll tőlem az a Red Hat (Red Hat Entreprise Linux, vagy röviden RHEL), mégis azt mondom a linux világa szegényebb volna nélküle.

Távol áll tőlem, mert csak fizetős változatai vannak (80$/év alaptól kezdődik és nincs vége :)). Ezért a pénzért nem csak egy oprendszer kínálnak hanem támogatást és egyebet is. Nem is a mezei felhasználókat célozták meg, hanem a kis-, közepes és nagyvállalatokat. Azon belül inkább a szervereken van a hangsúly, de vannak megoldásai asztali gépekre és laptopokra is. Tehát, ha valaki üzleti környezetben kíván egy komoly háttértámogatással rendelkező, stabil, teljes körű linux rendszert futtatni, továbbá megbízató szoftver- és hardver beszállítókkal akar kapcsolatot teremteni, akkor neki találták ki a Red Hat-et. A Red Hat nem csupán egy disztribúció, hanem egy üzleti ökoszisztéma.

Szegényebbek volnánk nélküle, mert a Red Hat igen komoly szerepet vállal a fejlesztésben és ennek gyümölcsei már mindenki számára érezhetőek, a kerneltől a virtualizáció fejlesztéséig. A SUSE/OpenSUSE pároshoz hasonlóan, a Red Hat is kialakított egy “játszóteret”, ahol nem szednek kapupénzt: Fedora Project. Addig amíg a Red Hat ritkábban frissíti a kiadásait, a Fedora félévente jelenik meg újabb kiadásokkal, ami nem titkoltan a Red Hat fejlesztések tesztelését szolgálja. “Innovatív új technológiák inkubátora” – állítja magáról a Fedora. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy a Fedora egy instabil rendszer, csupán azt, hogy a Fedorában bevezetett és bizonyított megoldások kerülnek át a Red Hat-ba. És persze más rendszerekbe is, hiszen itt (is) folyamatosan szabad szoftverekről van szó, mi több, a Fedora bátorít az átvételre, fejlesztésre és továbbításra.

Bennem is ott bujkál s kisördög: jó, jó a Fedora ingyenes, gyakran frissítik, folyamatosan újabb és újabb megoldások vannak benne, de az igazi mégiscsak a Red Hat volna. A Fedora egy -a Red Hat által szponzorált- közösség terméke, míg a Red Hat mögött egy komoly (és nyereséges!) üzleti vállalkozás áll. Ha van aki pénzt ad a Red Hat-ért, akkor az csak jobb lehet mint a Fedora… Erre az első válasz ami eszembe jut, a Debian (főleg a kiadási ciklus lomhaságából adódó stabilitás miatt). A második válasz a CentOS.

A Red Hat is szabad szoftver, de bizonyos elemei védettek. Fogd a szabad forráskódot, csupaszítsd meg a levédett nevétől, logójától (“Red Hat is a registered trademark and the Red Hat Shadow Man logo, RPM, the RPM logo, and Glint are trademarks of Red Hat, Inc.”) és dobd be a közösbe. Nem én találtam ki, hanem a CentOS-t karbantartó csapat. A CentOS 100%-ban “compatible rebuild”-ja (vannak dolgok amelyeket nem szabad lefordítani, mert csak félrefordítható) a Red Hat Enterprise Linux-nak, szigorúan betartva a Red Hat terjesztési szabályait. Tehát Red Hat, csak másképp nevezik. És teljesen legális. Etikus is? Abszolút, mert ez egy szabad világ. Konkurenciája a Red Hat-nek? Deeehogy. Hol tud a CentOS bármilyen lelkes közössége, vagy erre a disztróra alapozó vállalkozás olyan támogatást, tréninget, dokumentációt, kapcsolatrendszert stb. biztosítani mint a Red Hat?

A CentOS pikantériája, hogy annyira elszakadt a Red Hat névtől, hogy konzekvensen “prominent North American Enterprise Linux vendor”-nak nevezi azt (“kiemelkedő Éjszak-Amerikai Vállalati Linux kereskedő”). Bizonyára nem szeretne belefutni egy pereskedésbe a Red Hat-al.

A Red Hat, Fedora, CentOS, Yellow Dog Linux, Scientific Linux és még számos (vagy számtalan??) -a Red Hat-ból vagy Fedora-ból leágazott- disztribúció egyik erős eleme a megbízható és teljeskörű csomagkezelő rendszer (név szerint az RPM). Ez biztosítja a csomagok telepítését, eltávolítását, frissítését, a lekérdezéseket és az ellenőrzéseket (pl. méret, md5sum, jogosultságok, csoportok, függőségek stb.). Az *.rpm csomagok kezelését parancssorból (rpm vagy yum parancsok) vagy grafikus felületről lehet végezni. Az RPM csomagok kezelése olyan jól sikerült, hogy egyes Debian alapokon nyugvó disztribúciók is átvették, pl. Mandriva, PClinuxOS, Linspire. A csomagkezelő rendszerekről itt van egy sor nagyon hasznos (és heteken keresztül csiszolgatott) összefoglaló táblázat.
Megjegyzés: mint minden egyéb területen, a grafikus felület kényelmesebb (csak klikkelni kell), a parancssor viszont sokkal árnyaltabb lehetőségeket kínál.

Reklámok

3 hozzászólás

 1. “csak klikkelni kell”
  Ez az első szokatlan a linuxban, hogy csak klikkelni kell és elég csak egyszer :)

 2. …”elég csak egyszer”
  1. Az egyszeri klikkelés windowsban is beállítható.
  2. A linuxban is létezik a dupla klikkelés: egér beállításai

 3. Biztos voltam benne, hogy be lehet állítani :)
  Egyenlőre még mindig azzal kínlódom, hogy cd nélkül bootoljon, de ez a bót nem igazán jön össze, közben kb 3-4-szer már újra próbáltam felrakni a vinyóra szerintem teljesen össze van már kavarodva :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: