Szabad szoftver (Free Software)

A “szabad szoftver” lényege a felhasználók szabadságában rejlik, nem az ingyenességben. A szabadságot úgy kell értelmezni mint a szólásszabadságot, nem úgy mint az ingyen sört. A szabad szoftver esetében a felhasználó szabadsága kiterjed a szabad használatra, másolásra, terjesztésre, tanulmányozásra, megváltoztatásra és továbbfejlesztésre.

Számos ingyenes szoftver nem felel meg a szabad szoftver meghatározásnak, mert csak részben teljesíti az alábbi négy követelményt:

 1. a szoftver – bármilyen célú – szabad alkalmazása
 2. a szoftver működésének szabad tanulmányozása és a saját igényekhez való adaptálása (ennek feltétele a forráskódhoz való hozzáférés)
 3. a másolatok terjesztésének szabadsága
 4. a szoftver továbbfejlesztésének és a fejlesztések terjesztésének szabadsága (ennek szintén feltétele a forráskódhoz való hozzáférés)


Lényeges kitétel, hogy a szabad szoftver – bármilyen hihetetlenül hangzik – értékesíthető. Senki és semmi nem tiltja a szabad szoftver pénzért történő terjesztését, mi több, a GNU Project (lásd alább) bátorítja azokat, akik ezen az úton kívánnak bevételhez jutni. Erről bővebben itt.

Nem mellékes, hogy a szabad szoftverhez jó minőségű, használható szabad dokumentáció kell társuljon. A szabad szoftverek mintájára, a szabad dokumentáció főbb ismérvei a szabad használat, másolás, terjesztés, megváltoztatás és továbbfejlesztés. Ugyanúgy mint a szabad szoftverek esetében, ettől még virulhat a pénzért kínált -nyomtatott vagy elektronikus- példányok piaca.

A GNU Project 1984-ben indult azzal a céllal, hogy kifejlesszen egy Unix-hoz hasonló, teljes értékű szabad szoftverként használható operációs rendszert, a GNU rendszert. A GNU kernelje (rendszermagja) még nem készült el, ezért a GNU-t Linux kernellel használják. Ez a GNU és Linux kombináció alkotja a GNU/Linux operációs rendszert, amit gyakran helytelenül csak Linux-nak neveznek. A GNU/Linux számos változatban létezik, ezeket “disztribúciónak” nevezzük.

A GNU Project honlapján további érdekes részleteket és magyarázatokat lehet olvasni a szabad szoftverekről. Kiemelem a szabad és nem szabad szoftverek (gyakran összemosott) kategóriákba sorolását és ezek leírását.

Személy szerint fenntartásaim vannak ezzel az ingyenes/pénzért kínált párhuzammal úgy a szoftverek, mint a könyvek terén. Miközben szemrebbenés nélkül megvenném sokezer forintért azt a -kifogástalanul szerkesztett, 400-600 oldalas, ábrákban, magyarázatokban, példákban gazdag, keménykötésű- könyvet, amelyik összefoglalja mindazt ami ma a wiki.archlinux.org-on ingyen, naprakészen található, elvből nem adnék pénzt egy szoftverért sem, így az Arch Linux-ért sem. Továbbá szívesen dolgoznék ingyen közreműködnék önkéntes, érdekmentes alapon a szabad szoftverek terjesztését elősegítő projektben akármiben.

“Think global, act local” – megfelelő szakismeretek, idő és kitartás hiányában, egyelőre csak firkálgatok ebbe a blogba.

Reklámok

2 hozzászólás

 1. -Ez a GNU rendszer nem nagyon akar elkészülni :)

  -Az angol free “félrefordításából” adódik, hogy a magyar azt gondolja, hogy ami free, az mind ingyenes, pedig nem, hiszen lehet szabad is.

  / Én akkor csodálkoztam amikor láttam, hogy valamelyik dobozos linuxért kemény pénz kértek, és nem csak a cd árát :) /

  /Hétvégén nem linuxoztam :) /

 2. A GNU, mint oprendszer nem érheti utol a linux kernelt, de nem hiszem, hogy túl sokan hiányolják. De a GNU, mint a linuxot kiegészítő, használhatóvá tevő alkalmazások összessége, nagyon hasznos. Nem különben a szabad szoftverek licencének szabályozására vonatkozó erőfeszítés.

  A dobozos linux ára a legkevésbé az oprendszerre vonatkozik. Amit megfizetsz: egy (vagy több) cd, könyv, és a támogatás (3-12 hónap?). DELL laptopokat is lehetett “fizetős” Ubuntuval venni (nem Mo.-on), de itt is csak a támogatást kellett megfizetni, az Ubuntu ugyanaz volt mint ami letölthető a netről.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: