Bőségzavar, avagy soklinux van? Igen

Bevezetés – autó, kávé, sör vagy sajt. És bor.

Hallottál már valakit aki megkérdezi miért van annyiféle autó, kávé, sör, vagy sajt? Nem hiszem. Megszoktuk és ez így van jól. Istenem, ha el tudnék igazodni a borok világában (kezdetnek megelégednék a hazai borvidékek fő borfajtáinak ismeretével)… Míg én sajtról álmodozok és már ivászat előtt elveszettnek érzem magam a borok világában, mások belegabalyodnak a számtalan GNU/Linux disztribucióba (amelyek pontos száma kb. 298, de folyamatosan változik) és nem találják a fonal első végét.

Kievezünk a langyos vízből a zűrbe (bele)

Aki kitekint a számítógépet használók számára bölcsőt és hazát jelentő Windows mögül, az vagy egy nagy barna Ubuntuval találja magát szemben, vagy ajándékba kapott egy Mac-et egy gazdag és sznob nagybácsitól. Hazánkban Mac-et még nyerni és találni lehet, venni nem (lásd a kilátást = vakablak). A Mac-es barátunk egy szép színes világba érkezett, nincs sok választási lehetősége, de valljuk be, semmi szüksége alternatívákra hiszen all-in-one rendelkezésére áll a szivárvány összes színe és azok árnyalata. Sínen van. Nem részesül csalódásokban, minden beautiful és emberünk happy lesz míg meg nem hal (talán még ezt követően is). Az Ubuntus barátunk élete kalandosabb lesz, ezért foglalkozzunk inkább az ő sorsával.

A bajok akkor kezdődnek amikor megtudja, hogy nem az Ubuntu az egyetlen csillag a Linux galaxisban. Kizárt, hogy jövet-menet ne akadjon meg a szeme a Debian kifejezésen (de történhet vele rosszabb dolog is, pl. olyat olvas, hogy Slackware). Akkor kezdi sejteni, hogy az Ubuntu nem egy fekete lyukból keletkezett, és nem a pingvin tojta, hanem leválthatott egy másik, még nagyobb, de kevésbé forró és ragyogó csillagból, a Debianból. Itt álljunk meg egy mondatra és kérjünk elnézést az asztrofizikusoktól, arra az esetre, ha az általuk ismert kozmikus események másképp zajlanak mint ahogy mi párhuzammal keresztezzük a valós kozmoszt a linux szintén valós, de virtuális világával. A mondatnak vége, most menjünk tovább.

A barnánál is van nagyobb, de az ciklámen. És itt nincs vége.

Tegyük fel, hogy barátunk egyben linuxbarát is, ezért nem tér vissza azonnal a megszokott stresszhelyzethez (szaknyelven “windows élmény”). Ebben az esetben az Ubuntu szép, az Ubuntu jó (egyszer egy külön tanulmányt szánok a “Hogyan lesz egy mezei linux felhasználóból átszellemült, levakarhatatlan és leállíthatatlan igehirdető zombi” témának), de barátunkat furdalja kíváncsiság. Debian?! Az vajon milyen szagú? És hány szag keringhet még itt a levegőben? Tudatlansága fátylát a Google kereső úgy hasítja át, mint meleg kés a vajban. És ő csak vág. A vajban, izé guglin. Normális esetben minél többet keres és olvas, annál közelebb kerül a kétségbeeséshez. A lelkes érdeklődő előbb vagy utóbb a DistroWatch-on köt ki. Ha ott eleget nyüzsög és közlekedik, még több felhomályosító és egyben bátorító információhoz juthat. Olyanokhoz mint ez:

  DistroWatch database summary

 • Number of all distributions in the database: 609
 • Number of all active distributions in the database: 298
 • Number of discontinued distributions: 264
 • Number of distributions on the waiting list: 173

Tehát leszűkült a kör, már csak 298 (aktív = ami él, vagy úgy tesz mint ha élne, de legalább aktív a honlapja/fóruma/levelező listája, szóval még bepárásít egy zsebtükröt amit az orra elé/alá tesznek – mint a detektíves filmekben) disztribúcióval kell számolni.

Aki találkozott már ezzel az ábrával, nagy valószínűséggel megszédült, talán kezelésre is szorult. Valljuk be, szép ábra, de hol van a bejárat?

Mit lehet félreérteni a DistroWatch statisztikáiban?

A jobboldali számozott listában sorakoznak a disztribúciók. Kis bukfenc van benne, mert az oldalak látogatása alapján állítja fel a sorrendet, nem az adott disztribúciók felhasználóinak száma alapján. Vegyünk egy közönséges állatorvosi lovat, mondjuk magamat: megnézhetem a Debian-t és a Debian máris kapott egy szavazatot. Megnézhetek más disztribúciót és ezáltal oda is szavaztam. Ki fogja kapni tőlem a legkevesebb (nulla) klikkelést? Hát persze, a szívem csücske, az Arch Linux, mert arra nem kattintok, ismerem, használom, a híreket az Archról elsődlegesen nem innen szerzem.

A DistroWatch méri a látogatók számát és besorolja azokat a böngészők adatai alapján kiállítva egy statisztikát. Hol vagyok én (az ArchLinux) ebben? Az UFO kategóriában, az azonosíthatatlanok között (GNU Linux (Unknown or unspecified distribution)). Miért? Mert egy webszerver ennyit lát belőlem, illetve a böngészőmből:

 • Opera/9.64 (X11; Linux i686; U; hu) Presto/2.1.1, vagy
 • Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US; rv:1.9.0.8) Gecko/2009033017 GranParadiso/3.0.8, esetleg
 • (Epiphany böngésző használata esetén) Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en; rv:1.9.0.8) Gecko/20080528 Epiphany/2.22 Firefox/3.0

Abba most ne menjünk bele miért van ennyi, sőt ennél sokkal több böngésző a piacon? Már így is elég bajunk van a sok disztribúcióval. Inkább tégy egy próbát, kattints ide és nézd meg magad a tükörben.

Vigyük tovább a gondolatmenetet és tegyük fel, hogy a DistroWatch pontosan méri a látogatók oprendszerének eloszlását. Mire lehetne következtetni ebből? Semmire. Torz a mérés, hiszen errefelé többnyire flúgos linuxos beütésű fazonok kószálnak, még akkor is ha a win xp 52%-al vezet – pl. sokan munkahelyről, win alól neteznek. Más helyeken, szintén nemzetközi közegben végzett kutatások szerint a GNU/Linux részesedése 1%-os, a Windows tortája meg egy szelet híján teljes, kb. 91%. A maradékon főleg a szerencsés Mac-esek (8%) és a teljesen elvarázsolt kistörpe mini-minoritás osztozik, úgy mint BSD, Unix, Solaris, Amiga stb. Ezek mind-mind mennyiségi adatok és ugyan nem teljesen függetlenek az oprenszerek minőség(érzet)étől, de ezzel csak a végtelenben találkoznak.

Félreértés ne essék, a DistroWatch egy 2001 óta működő hírportál, ahol hangyaszorgalmú emberek folyamatosan hírt adnak a disztribúciók új verzióiról és hetente (hétfőn) megjelentetnek egy tartalmas hírújságot – DWW és nem mellesleg vonzzák a színes és olykor hasznos hozzászólásokat. Vox populi, vox Dei.

A baloldali navigációs panel alsó részén található Legújabb vélemények blokk a legértékesebb rész számomra. Itt találhatók a mások által különböző honlapokon és blogokban publikált vélemények és élménybeszámolók a legújabb disztribúciókról. Nagyon sok értékes anyaghoz jutottam innen kiindulva.

Ésmost mivan?

Hát tavasz. Egyszer elmesélem milyen kritériumok alapján lehet utat vágni a ködben és becserkészni a számodra megfelelő disztribúciók szűk körét. Attól a ponttól már csak az a kérdés melyik disztribúció szereti annyira a gépedet, hogy megtűrd rajta. Mert tökéletes GNU/Linux nincs, de ha volna sem tartana csak a következő frissítésig. Mivel jelenleg is egy linuxos gépről bloggolok, amint az ábrázatom mutatja (vigyorgok), a helyzet nem reménytelen…

Reklámok

2 hozzászólás

 1. Az ábrát megnéztem, talán ezért kényelmesebb az ablakokon (windows) át nézni a nagyvilágra :)

 2. Ma bementem Tiával egy illatszer kereskedésbe. Soklinux van? Az semmi, de mennyiparfüm van… A soklinux nehezen megkülönböztethető? Hát még a mennyiparfüm? Egy ideig szaglásztunk erre, szaglásztunk arra, aztán feladtuk. “Legyen amilyen az előző volt.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: