A blog-szolgáltató kiválasztásáról

A neten nincsenek távolságok,

ezért teljesen mindegy volt, hogy belföldi vagy külföldi szolgáltatót választok. Napokig vizsgáltam a lehetőségeket: blog.hu, blogger.com, livejournal.com, typepad.com és nem utolsó sorban wordpress.com. Amint látható, ez utóbbi mellett döntöttem.

wordpress.com

Előnyök:

 • ingyenes
 • könnyű karbantartani, csak az írásra és szerkesztésre kell összpontosítani
 • kategóriák és tag-ek megléte
 • alapvető statisztikai adatok

Hátrányok:

 • csak korlátozott oldalsablonok (template) használhatók, ezek átalakításának lehetősége szinte nulla
 • az üzemeltető elhelyezhet reklámokat az oldalakon

blogspot.com

A második helyen végzett. Ennek okai szubjektívek:

 • nevetségesen kevés és lapos sablon áll rendelkezésre
 • a hozzászólás egy külön ablakban jelenik meg (igaz, van előnézet)
 • a kezelőfelülete kevésbé tetszik
 • egy új template kipróbálásával törlődik minden beállítás
 • beírom www.blogspot.com, eljutok a www.blogger.com/start oldalra, de a blog címe mégis valami.blogspot.com
 • nem tetszik, hogy összenőtt a Google-val (mint a blog.hu az Index-el) tudom, szinergia, de akkor sem tetszik

A wordpressel ellentétben, a blogspot lehetővé teszi a html és css kódok átírását, sőt a sablon teljes cseréjét, ezért ha lett volna kedvem, kereshettem volna egy megfelelő blogspot-compatibilis wordpress template átíratot, majd azt tovább finomíthattam volna kedvem szerint – de nem volt kedvem. Ismerem magamat, a végtelenségig szerkesztgettem és módosítgattam volna a templateket.

A blogger/blogspot és wordpress összehasonlításáról bővebben itt.

blog.hu

Számomra egy ködös konglomerátum része, amelyet az IndaPass-al köt össze (hasonló a Google-köd és a gmail regisztráció): “…egy emailcím és jelszó segítségével léphetsz be egyszerre az összes, az Indapasshoz általad hozzákapcsolt szolgáltatásba. (Pl. Blog.hu, Indafon, Index Fórumok, Vipmail, Indavideo, Indafotó, C-Travel, Ongo stb.)”

A legvisszataszítóbb rész ez: “A feltöltött tartalmakkal kapcsolatban feljogosítod a Szolgáltatót, hogy azokat (vagy azok részeit, kivonatait, stb.) különböző internetes oldalakon megjelenítse.”

Aztán tesznek egy nagylelkű engedményt, persze csak lehetőség szerint hajtják végre: “Ha nem értesz egyet valamelyik konkrét tartalmad egyik felhasználásával, kérheted, hogy a Szolgáltató távolítsa azt el az adott felületről. A Szolgáltató ezt lehetőségei szerint megteszi, amennyiben ez technikailag lehetséges. A teljes blogtartalmadra nem kérhetsz ilyen kizárást.”

Kedves index/indapass/blog.hu, nem értek egyet a felhasználói feltételekkel, de sok sikert kívánok.

typepad.com

Fizetős, ezért kizártam. Sajnálom, mert nagyon kedvemre való a kinézete és viselkedése. Talán épp azért ilyen, mert fizetős.

A livejournal.com-ról nem írtam semmit, mert olyan semmilyen. Nem hagyott bennem mély benyomást sem a kinézete, sem a funkcionalitása.

Reklámok

5 hozzászólás

 1. Egy valamit elfelejtettél! Hogy melyik blogot mennyire szeretik a keresők. Ma már ez az egyik fő szempont!

 2. Ezt a szempontot tényleg nem vettem figyelembe, köszönöm a tippet. Gondolom itt a duplicate content penalty-ra célzol.

  Eszerint a keresők “büntetik” (hátrébb sorolják) az ismétlődő tartalmat, mely a wordpress esetében több helyen is szóról szóra ugyanaz:
  1.) a blog főoldalán
  2.) a blog RSS feedjében
  3.) a kategória oldalon
  4.) a havi archívum oldalon
  5.) a bejegyzés (post) oldalán

  A cikk szerint a következőket lehet tenni (egy általam üzemeltetett/karbantartott blog esetében):
  a.) korlátozni a blog oldalon megjelenő szöveg terjedelmét (a post szövege csak a cikk megtekintése esetén jelenik meg teljes terjedelmében)
  b.) korlátozni az RSS feed terjedélmét (summary)
  c.) a robots.txt alományban korlátozni a keresők rendelkezésére bocsátot oldalakat

  Ebből a wordpress.com-on csak az RSS szöveghosszának korlátozását alkalmazhatnám (de nem teszem).

  Egy másik iskola szerint nem kell különösebben aggódni, mások sem teszik. Egyrészt túl sokan járunk ebben a cipőben, ahhoz hogy ez tényleg problémát okozna. Másrészt a rendszeres minőségi tartalom publikálása (esetemben ez még odébb van) átüt minden SEO hiányosságot.

  Amint a blog.hu-ról írt rész második pontjának visszautasításából is sejthető, nem hajszolom a népszerűséget, legalábbis nem tervezem a wordpress.com szervereinek túlterhelését a blogom forgalmával. Csak jól akarom magam érezni és ha erre téved néhány szimpatikus, nálam jobb zongorista, akkor lenyomhatunk egy session-t.
  (természetesen kezdők is beszállhatnak)

  ui. Nem említettem a cikkben, de számomra lényeges az automatikus spamszűrés. A wordpress.com-ban van és működik. A hatékonyság felméréséhez időre van szükségem. A neten a vélemények vegyesek (de ez szinte mindenre igaz).

 3. Na én ennyire nem mélyedtem bele:) Én csak primitív módon a saját FŐ blogomra való keresztlinkelgetés miatt teszek fel ide és a blog.hu-ra is egy ajánlót. Igaz én valamilyen szinten szeretném, ha elérnék az oldalamat :) Mert ha nem akkor csinálhatnám a fióknak is :) / Ez egy örökös blogos téma, magadnak, vagy másoknak is írsz. Szórakozás, vagy remény a világhír felé :)

 4. Nem kapkodod el!

 5. Nem. Pedig volna miről írni. Ma is többen megállítottak és tanácsot kértek mit tegyenek, mert azt hallották, hogy holnap aktiválódik egy vírus. Ez rögtön három irányban kibontható téma:
  1.) mi a conflicker.c, milyen hatásai vannak, hogyan észlelhető és hogyan semmisíthető meg?
  2.) a windows védelme ingyenes eszközökkel (képekkel, linkekkel)
  3.a) miért ülök nyugodtan a GNU/linuxos gépem előtt, és miért leszek nyugodt holnap is?
  3.b) milyen linux disztribúciót ajánlok bármelyik Mari-néninek?

  Apropó 3.b, tegnap olvastam egy aranyos mondatot: “A GNU/linux egy barátságos oprendszer, csak megválogatja a barátait.” Ez tetszett.

  Napi 8-10 óra agyszkander után hazajövök, átfutok úgy 120-150 RSS-t, elolvasok 10-15 cikket (némelyiket hozzászólásokkal együtt), majd rákeresek 5-10 kifejezésre, majd ismét olvasok pár cikket. Ezt követően kezdhetnék írni, …ha nem csak 24 órából állna a nap, és ha reggel nem kellene bemennem a dolgozóba. Jogosan merül fel a kérdés “akkor minek nekem ez a blog?”. Azért, mert olykor elkapott a hév és egyes blogokban testes bejegyzéseket hagytam. A jövőben ezeket inkább itt tenném.

  Azért örülök, hogy valaki máris figyelemmel kíséri a tevékenységemet. Ez ösztönöz és kötelez…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: